ADRES SKRZYNKI POCZTOWEJ SP 28 DO E-DORĘCZEŃ od 01.01.2025 r. AE:PL-49857-79029-CBVCA-24

Jadłospis na okres 15.09.2025-26.09.2025

JADŁOSPIS 

Data Obiad Alergeny
15.09.2025 Zupa ziemniaczana z natką, zabielana.

Gulasz drobiowy z warzywami, ryż, sok jabłkowy

1,7,9
16.09.2025 Zupa grochowa z boczkiem i ziemniakami.

Pierogi z twarogiem i sosem malinowym, orzechy, woda z miodem i cytryną

9

1,3,7,8

 

17.09.2025 Zupa ryżowa z natką.

Udko z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z czerwonej kapusty, kompot gruszkowy

9

 

18.09.2025 Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Leczo z kiełbasą i bułką, owoc, sok pomarańczowy

7,9

1,3,6

19.09.2025 Barszcz czerwony z makaronem.

Ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, kompot truskawkowy

1,3,9

3,4

22.09.2025 Zupa z soczewicy z ziemniakami.

Kurczak w peperonacie z ryżem, owoc, sok jabłkowy

9

1

23.09.2025 Zupa krupnik z natką.

Kotlet ze schabu panierowany, ziemniaki z koperkiem, sur. z pora, kompot truskawkowy

9

1,3

24.09.2025 Zupa pomidorowa z ryżem i natką.

Łazanki z kapustą i boczkiem, owoc, woda z cytryną i miodem

9

1,3,8

25.09.2025 Zupa marchewkowa z ziemniakami i natką.

Gulasz wołowy z pieczarką, kasza, sur. z buraczka, kompot gruszkowy

9

1

26.09.2025 Zupa żurek z jajkiem i białą kiełbasą.

Ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, sok pomarańczowy.

1,3,7,9

1,3,4

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.