Jadłospis od 30.09 – 11.10.2024

J A D Ł O S P I S

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
30.09.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) Biszkopty , mus owocowy, mleko (1,7) Zupa ziemniaczana z natką, purre morengo z ryżem, owoc, woda z cytryną  (1,9)
01.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) Herbatniki, gruszka, kawa inka (1,7) Zupa dyniowa z ziemniakami krem, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, mus owocowy, woda z cytryną i miodem (1,9)
02.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pasta z makreli, rzodkiewka, herbata malinowa (1,4,7,10) Bułka maślana, śliwka, kakao (1,3,7) Zupa ryżowa z natką, kotlet z indyka panierowany, sur. z marchewki, ziemniaki, sok jabłkowy (1,3,9)
03.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, kalarepa, herbata ziołowa (1,3,7,10) Biszkopty, banan, mleko (1,7)

 

Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką, schab w sosie własnym z papryką, kasza, sur. z buraka, owoc, woda z cytryną (1,3,9)
04.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, jajecznica, ogórek, herbata  (1,3,7) Płatki jaglane na mleku, jabłko, herbata (1,7) Zupa barszcz ukraiński, kotlet mielony rybny, ziemniaki, sur. z kapusty pekińskiej, woda z miodem (1,3,4,9)
07.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) Kisiel, jabłko, mleko (1,7)

 

Zupa brokułowa z ziemniakami, danie chińskie z kurczakiem i ryżem, owoc, woda z cytryną (1,9)
08.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, serek almette, pomidor, herbata ziołowa (1,7,9) Herbatniki, gruszka, kakao (1,7)

 

Zupa grochowa z ziemniakami, makaron z twarogiem, orzechy, owoc, herbata z cytryną (1,3,7,9)
09.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki , ogórek świeży, herbata owocowa (1,7,9) Drożdżówka, śliwka, herbata (1,3) Zupa krupnik z ziemniakami i natką, gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, owoc, woda z cytryną i miodem (1,3,9)
10.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, polędwica sopocka, papryka czerwona i żółta, herbata ziołowa (1,7,10) Chrupki kukurydziane, banan, kawa inka (1,7) Zupa pieczarkowa z makaronem i natką, żeberka  wieprzowe w sosie, kasza, ogórek kiszony, owoc, woda z cytryną (1,3,9)
11.10.2024 Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) Kasza manna na mleku z malinami, herbata  (1,7) Zupa barszcz biały z jajkiem, ryba smażona, ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty,  woda z miodem(1,3,4,9)

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.