Jadłospis 21.09 – 2.10.2020

J A D Ł O S P I S

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
21.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek, polędwica sopocka, pomidor, herbata owocowa (1,7,9,10) Drożdżówka, kakao, owoc (1,7) Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, sur. z czerwonej kapusty, sok jabłkowy (1,3,7,9)
22.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, rzodkiewka, herbata miętowa (1,6,7,10) Jogurt,  chrupki kukurydziane, owoc (1,7) Zupa koperkowa z ziemniakami i śmietaną, purre morengo z ryżem, woda z cytryną, owoc (1,7,9)
23.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, ogórek, świeży, herbata (1,7) Kawa zbożowa, wafle ryżowe, banan (1,7) Zupa jarzynowa z ziemniakami, pieczeń z karkówki, kasza, sur. z buraczków, sok pomarańczowy (1,9)
24.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, ser żółty, rzodkiewka, kakao (1,7,9) Jogurt, biszkopty, owoc (1,7) Zupa rybna, kotlet z drobiu, ziemniaki, sur. marchew z porem, sok jabłkowy ( 1,4,9)
25.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, polędwica sopocka, pomidor, kawa inka (1,4,7,9) Kisiel, owoc (1,7) Zupa grochowa z ziemniakami, leniwe pierogi, woda z cytryną, owoc
28.09.2020 Kiełbasa żywiecka, ser żółty, ogórek świeży, herbata rumiankowa (1,7,9,10) Rogal z masłem, mleko, owoc (1,7) Zupa kalafiorowa z kaszką, udko z pieca, ziemniaki, sur. z selera, sok pomarańczowy
29.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, dżem, rzodkiewka, kakao (1,7) Jogurt, biszkopty, owoc (1,7) Żurek z ziemniakami i jajkiem, buef strogonow, kasza, woda z cytryną, owoc (1,3,9)
30.09.2020 Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, papryka czerwona, herbata miętowa (1,7,9,10) Kakao, herbatniki, banan (1,7) Rosół z makaronem, potrawka z ryżem, sur. marchewka z rodzynkami, sok jabłkowy(1,3,9,
01.10.2020 Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, płatki owsiane na mleku, ogórek  świeży, herbata rumiankowa (1,7,9,10) Bułka maślana, mleko, owoc (1,7) Zupa pieczarkowa z kluseczkami, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, sur. z kiszonego ogórka, sok pomarańczowy (1,3,7,9)
02.10.2020 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek, paróweczka z szynki, papryka czerwona, herbata owocowa (1,7,9) Budyń, owoc (1,7) Barszcz ukraiński, ryba z pieca, ziemniaki, sur. z kapusty, woda z cytryną, owoc (4,9)

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały,orzechy laskowe,orzechy włoskie,orzechy nerkowca,orzechy pekan,orzechy brazylijskie,orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.