Jadłospis od 26 lutego do 8 marca

J A D Ł O S P I S

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
26.02.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) Herbatniki, gruszka, mleko (1,7) Zupa kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami i koperkiem, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, mus owocowy, woda miodem i cytryną (1,3,9)
27.02.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,7,9) Biszkopty , jabłko, kakao (1,7) Zupa wielowarzywna z ziemniakami i natką, gulasz z kaszą, sur. z buraczków, herbata z cytryną, owoc (1,9)
28.02.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) Rogal z masłem, mandarynka, mleko (1,3,7) Zupa krupnik z natką, stek drobiowy  z ziemniakami, groszek z marchewką, sok jabłkowy (1,3,9)
29.02.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) Chrupki kukurydziane, banan, kawa inka (1,7) Zupa z soczewicy z ziemniakami, łazanki z kapustą i boczkiem, owoc, woda z miodem i cytryną (1,3,9)
01.03.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, kalarepa herbata ziołowa (1,7,10) Płatki owsiane na mleku, gruszka, herbata (1,7) Zupa ryżowa na rosole z natką, kotlet z ryby, ziemniaki, sur. koperkowa, sok pomarańczowy (1,3,4,9)
04.03.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata (1,7) Biszkopty, jabłko, herbata (1) Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z twarogiem, owoc, orzechy, woda z cytryną (1,3,7,9)
05.03.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1,7,9) Kisiel, banan, kakao (1,7) Zupa z ciętej fasolki z kaszką manną, udko z pieca, ziemniaki, sur. z marchewka z porem, sok pomarańczowy (1,9)
06.03.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) Bułka maślana, mandarynka, mleko (1,3,7) Zupa pomidorowa z  ryżem i natką, kotlet mielony z ziemniakami, sur. z czerwonej kapusty, woda miodem i cytryną, owoc (1,3,9)
07.03.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, polędwica sopocka, papryka czerwona i żółta, herbata ziołowa (1,7,10) Herbatniki, gruszka, kawa inka (1,7) Zupa koperkowa z ziemniakami, danie chińskie z warzywami i ryżem, sok jabłkowy (1,9)
08.03.2024 Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) Jogurt, chrupki kukurydziane, jabłko, herbata (1,7) Zupa żurek z jajkiem, ryba z pieca, ziemniaki, sur. kebabowa, woda z cytryną i miodem (1,3,4,9)

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.