Jadłospis od 3 do 14 czerwca

J A D Ł O S P I S

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
03.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) Herbatniki, gruszka, mleko (1,7) Zupa koperkowa z ziemniakami, gulasz wołowy z papryką i pieczarką, kasza, owoc, sok jabłkowy (1,7,9)
04.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) Biszkopty , banan, kakao (1,7) Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, sok  (1,3,9)
05.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) Drożdżówka, nektarynka, herbata (1,3) Zupa grochowa z ziemniakami, pierogi z twarogiem z sosem owocowym, woda z cytryną i miodem (1,3,7,9)
06.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) Kisiel, gruszka, kawa inka (1,7) Zupa wielowarzywna krem z  natką, gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, owoc, sok (1,3,9)
07.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, kalarepa, herbata ziołowa (1,7,10) Jogurt, płatki kukurydziane, jabłko, herbata (1,7) Zupa barszcz czerwony z makaronem i natką, łosoś z pieca, ziemniaki, sur. z białej kapusty, sok pomarańczowy (1,4,9)
10.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, szynka gotowana, pomidor, herbata owocowa (1,7) Biszkopty, nektarynka, mleko (1,7) Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką, purre morengo z ryżem,  sok jabłkowy (1,3,9)
11.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1,7,9) Chrupki kukurydziane, banan, kakao (1,7)

 

Zupa pieczarkowa kluseczkami i natką, udko z pieca, ziemniaki, sur. marchewka z porą, sok, owoc (1,3,9)
12.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) Rogal z masłem, truskawka, mleko (1,3,7) Zupa z białej kapusty z ziemniakami i natką, kasza, polędwiczki w sosie własnym, buraczki, owoc, woda z cytryną i miodem (1,9)
13.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, polędwica sopocka, papryka czerwona i żółta, herbata ziołowa (1,7,10) Herbatniki, jabłko, kawa inka (1,7) Zupa z soczewicy czerwonej krem z natką, kluchy ziemniaczane z kiszoną kapustą i boczkiem, owoc, sok (1,3,9)
14.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) Kasza manna na mleku, gruszka, herbata  (1,7) Zupa żurek z jajkiem, ryba z pieca, ziemniaki, sur. z białej kapusty z koperkiem, sok pomarańczowy (1,3,4,9)

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.