J A D Ł O S P I S 20-24.01.2025 oddział przedszkolny
Data | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad |
20.01.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, parówki, sałata, pomidor, herbata | Budyń
Chrupki kukurydziane Nektarynka Herbata |
Rosół z makaronem
Naleśniki z dżemem Sok Kubuś |
21.01.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, sałata, ogórek świeży, herbata owocowa | Płatki owsiane na mleku
Herbatniki Mandarynka Herbata owocowa |
Zupa pomidorowa z ryżem
Kotlet panierowany z kurczaka, ziemniaki, surówka Sok jabłkowy |
22.01.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, sałata, rzodkiewka, herbata ziołowa | Drożdżówka
Gruszka Kakao |
Zupa pieczarkowa z makaronem
Gulasz wieprzowy z kaszą, ogórek kiszony Sok pomarańczowy |
23.01.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka drobiowa, sałata, pomidor, herbata owocowa | Kasza manna na mleku
Jabłko |
Zupa koperkowa z ziemniakami
Makaron spaghetti z mięsem mielonym Sok Kubuś, kiwi |
24.01.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, dżem, sałata, papryka, herbata | Baton zbożowy
Banan Mleko |
Zupa krupnik z natką pietruszki
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty Woda z cytryną |
JADŁOSPIS po feriach 03 – 14.02.2025
Data | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | |
03.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, ogórek Świeży, herbata (1, 7) | Herbatniki, gruszka, mleko (1, 7) | Zupa krupnik z kaszy pęczak z ziemniakami i natką, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, mus owocowy, woda z cytryną i miodem | |
04.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3, 7) | Biszkopty, banan, kawa inka (1,7) | Zupa pieczarkowa z kluseczkami i natką, kotlet drobiowy, ziemniaki z koperkiem, groszek z marchewką owoc, sok jabłkowy (1,3, 7,9) | |
05.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7, 10) | Drożdżówka, śliwka, mleko (1,3, 7) | Zupa gulaszowa z ziemniakami i natką, pierożki z jabłkiem i serkiem homogenizowanym, batonik zbożowo- owocowy, woda z miodem i cytryną (1,9) | |
06.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7, 10) | Chrupki kukurydziane, banan, kakao | Zupa wielowarzywna z ziemniakami i natką, klopsiki drobiowe z warzywami w sosie koperkowym, sok (1,3, 9) | |
07.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, herbata ziołowa | Płatki jaglane na mleku, jabłko, herbata (1,7) | Zupa żurek z jajkiem i makaronem, ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, owoc, sok pomarańczowy (1,3,4,9) | |
10.02.225 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata (1, 7) | Biszkopty, gruszka, herbata (1,7) | Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z twarogiem i masłem, orzechy, mus owocowy, woda miodem i cytryną (1,3,4,9) | |
11.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1, 7,9) | Budyń z kleksem jogurtu greckiego, śliwka, herbata | Zupa grochowa z ziemniakami, gulasz z żołądków indyczych z warzywami i kaszą jęczmienną, owoc, sok jabłkowy (1,3, 9) | |
12.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7, 10) | Bułka maślana, jabłko, mleko (1,3, 7) | Zupa zacierkowa z natką, stek z cebulą, ziemniaki, ogórek kiszony, owoc, woda z cytryną i miodem (1,3,9) | |
13.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, polędwica sopocka, papryka czerwona i żółta, herbata ziołowa (1,7, 10) | Herbatniki, banan, mleko (1, 7) | Zupa ziemniaczana ze
śmietaną i natką, fasolka po bretońsku z kiełbasą i bułką owoc, kom ot (1,9) |
|
14.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) | Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane, gruszka, herbata (1,7) | Zupa barszcz czerwony z makaronem i natką, łosoś z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, sok |
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.