ADRES SKRZYNKI POCZTOWEJ SP 28 DO E-DORĘCZEŃ od 01.01.2025 r. AE:PL-49857-79029-CBVCA-24

Jadłospis na okres 20-24.01.2025 oraz 3-14.02.2025

J A D Ł O S P I S  20-24.01.2025 oddział przedszkolny

 

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
20.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, parówki, sałata, pomidor, herbata Budyń

Chrupki kukurydziane

Nektarynka

Herbata

Rosół z makaronem

Naleśniki z dżemem

Sok Kubuś

21.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, sałata, ogórek świeży, herbata owocowa Płatki owsiane na mleku

Herbatniki

Mandarynka

Herbata owocowa

Zupa pomidorowa z ryżem

Kotlet panierowany z kurczaka, ziemniaki, surówka

Sok jabłkowy

22.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, sałata, rzodkiewka, herbata ziołowa Drożdżówka

Gruszka

Kakao

Zupa pieczarkowa z makaronem

Gulasz wieprzowy z kaszą,

ogórek kiszony

Sok pomarańczowy

23.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka drobiowa, sałata, pomidor, herbata owocowa Kasza manna na mleku

Jabłko

Zupa koperkowa z ziemniakami

Makaron spaghetti z mięsem mielonym

Sok Kubuś, kiwi

24.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, dżem, sałata, papryka, herbata Baton zbożowy

Banan

Mleko

Zupa krupnik z natką pietruszki

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

Woda z cytryną

 

JADŁOSPIS po feriach 03 – 14.02.2025

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
03.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, ogórek Świeży, herbata (1, 7) Herbatniki, gruszka, mleko (1, 7) Zupa krupnik z kaszy pęczak z ziemniakami i natką, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, mus owocowy, woda z cytryną i miodem
04.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3, 7) Biszkopty, banan, kawa inka (1,7) Zupa pieczarkowa z kluseczkami i natką, kotlet drobiowy, ziemniaki z koperkiem, groszek z marchewką owoc, sok jabłkowy (1,3, 7,9)
05.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7, 10) Drożdżówka, śliwka, mleko (1,3, 7) Zupa gulaszowa z ziemniakami i natką, pierożki z jabłkiem i serkiem homogenizowanym, batonik zbożowo- owocowy, woda z miodem i cytryną (1,9)
06.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7, 10) Chrupki kukurydziane, banan, kakao Zupa wielowarzywna z ziemniakami i natką, klopsiki drobiowe z warzywami w sosie koperkowym, sok (1,3, 9)
07.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, herbata ziołowa Płatki jaglane na mleku, jabłko, herbata (1,7) Zupa żurek z jajkiem i makaronem, ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, owoc, sok pomarańczowy  (1,3,4,9)
10.02.225 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata (1, 7) Biszkopty, gruszka, herbata (1,7) Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z twarogiem i masłem, orzechy, mus owocowy, woda miodem i cytryną (1,3,4,9)
11.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1, 7,9) Budyń z kleksem jogurtu greckiego, śliwka, herbata Zupa grochowa z ziemniakami, gulasz z żołądków indyczych z warzywami i kaszą jęczmienną, owoc, sok jabłkowy (1,3, 9)
12.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7, 10) Bułka maślana, jabłko, mleko (1,3, 7) Zupa zacierkowa z natką, stek z cebulą, ziemniaki, ogórek kiszony, owoc, woda z cytryną i miodem (1,3,9)
13.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, polędwica sopocka, papryka czerwona i żółta, herbata ziołowa (1,7, 10) Herbatniki, banan, mleko (1, 7) Zupa ziemniaczana ze

śmietaną i natką, fasolka po bretońsku z kiełbasą i bułką owoc, kom ot (1,9)

14.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane, gruszka, herbata (1,7) Zupa barszcz czerwony z makaronem i natką, łosoś z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, sok

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.