JADŁOSPIS
Data | Obiad | Alergeny |
15.09.2025 | Zupa ziemniaczana z natką, zabielana.
Gulasz drobiowy z warzywami, ryż, sok jabłkowy |
1,7,9 |
16.09.2025 | Zupa grochowa z boczkiem i ziemniakami.
Pierogi z twarogiem i sosem malinowym, orzechy, woda z miodem i cytryną |
9
1,3,7,8
|
17.09.2025 | Zupa ryżowa z natką.
Udko z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z czerwonej kapusty, kompot gruszkowy |
9
|
18.09.2025 | Zupa ogórkowa z ziemniakami.
Leczo z kiełbasą i bułką, owoc, sok pomarańczowy |
7,9
1,3,6 |
19.09.2025 | Barszcz czerwony z makaronem.
Ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, kompot truskawkowy |
1,3,9
3,4 |
22.09.2025 | Zupa z soczewicy z ziemniakami.
Kurczak w peperonacie z ryżem, owoc, sok jabłkowy |
9
1 |
23.09.2025 | Zupa krupnik z natką.
Kotlet ze schabu panierowany, ziemniaki z koperkiem, sur. z pora, kompot truskawkowy |
9
1,3 |
24.09.2025 | Zupa pomidorowa z ryżem i natką.
Łazanki z kapustą i boczkiem, owoc, woda z cytryną i miodem |
9
1,3,8 |
25.09.2025 | Zupa marchewkowa z ziemniakami i natką.
Gulasz wołowy z pieczarką, kasza, sur. z buraczka, kompot gruszkowy |
9
1 |
26.09.2025 | Zupa żurek z jajkiem i białą kiełbasą.
Ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, sur. z kiszonej kapusty, sok pomarańczowy. |
1,3,7,9
1,3,4 |
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.