JADŁOSPIS
Data | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad |
23.06.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczka, rzodkiewka, herbata ziołowa (1,7,10) | Biszkopty, mus owocowy, mleko (1,7) | Zupa koperkowa z ziemniakami, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, owoc, kompot (1,3,9) |
24.06.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, kalarepa, herbata owocowa (1,7,10) | Herbatniki, banan, kawa inka (1,7) | Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z ryżem, marchewka z groszkiem, woda z cytryną i miodem, owoc (1,3,9) |
25.06.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, pomidor, herbata ziołowa (1,7) | Rogal, gruszka, mleko (1,3,7) | Zupa krem z warzyw, bitki z szynki, ziemniaki, ogórek małosolny, kompot (1,9) |
26.06.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, serek almette, papryka czerwona i żółta, herbata malinowa (1,7,9) | Chrupki kukurydziane, banan, kakao (1,7) | Zupa krupnik z ziemniakami i natką, makaron z twarogiem i sosem truskawkowym, orzechy, herbata z cytryną (1,3,9) |
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.